دانستنی های جالب در مورد شیمی

  • گاز خنده اور

 ( خطر : استشمام بیش از حد موجب ازدیاد خنده و مرگ می شود 🙂 

دی نیتروژن مونوکسید یا گاز خنده (N۲O) یکی از ترکیبات نیتروژن است که اولین بار در سال ۱۷۹۹ در دندانپزشکی استفاده شد. امروزه از آن در پزشکی برای القاء و ادامه بیهوشی‌مصرف می‌شود. این دارو همچنین بامقادیر مصرف کم به‌عنوان ضد درد برای اعمال‌جراحی که در آنها به بیهوشی کامل بیمار نیاز نیست، مصرف می‌شود.
نیتروژن اکسید (N۲O) گازی بی رنگ، بی بو و غیر قابل اشتعال است. N۲O سمی نیست اما خنده آور است.
این گاز می توان از حرارت دادن آمونیم نیترات تهیه کرد.
  • تعیین دقیق زمان مرگ
    تعیین دقیق زمان مرگ در جرم شناسی بسیار اهمیت دارد.اندازه گیری غلظت پتاسیم مایع زجاجیه روشی است که بیش از سه دهه از پیشنهاد و بررسی ان میگذرد.مصونیت ماده زجاجیه از آلودگی ،خون و باکتریها پس از مرگ ،سهولت نمونه برداری و عدم نیاز به کالبدشکافی از مزایای این روش محسوب می شود.تجزیه پتاسیم زجاجیه با دو روش الکترودهای یونی ویژه که یک روش پتانسیل سنجی است و نور سنجی شعله ای که یک روش طیف سنجی است انجام می گیرد.سپس مقدار پتاسیم بدست آمده با منحنیهای استاندارد غلظت یون پتاسیم بر حسب زمان مرگ که برای دو گروه سنی کودکان وبزرگسالان مجزاست،مقایسه می شود.
  • چرا وقتی در نوشابه نمک می ریزیم, با شدت بیشتری گاز آزاد می شود ؟ابتدای ماجرا : هرچه دمای آب کمتر و فشار بیشتر باشد , ظرفیت پذیرش گاز بیشتری را خواهد داشت و به عنوان مثال CO2 بیشتری را در خود حل می کند. هنگام تولید نوشابه با استفاده از این خاصیت , در دماهای پایین و فشار بالا , نوشیدنی با تزریق گاز CO2 به حالت اشباع می رسد. بنابراین وقتی در نوشابه باز شود و نوشابه در دما و فشار معمولی قرار گیرد , محلول خاصیت فوق اشباع دارد یعنی مقدار CO2 حل شده در آن بیش از ظرفیت انحلال در آن دما و فشار است. چنین محلولی اگر شرایط مهیا باشد تمایل به آزاد کردن CO2 دارد. برای این کار گاز CO2 محلول باید به صورت حباب درآید یعنی مولکولهای CO2 حل شده باید در نقطه ای جمع شوند و با به هم پیوستن , یک حباب تشکیل دهند و به سطح نوشابه بیایند و از آن خارج شوند. اگر دقت کرده باشید تشکیل حباب در سطوح تماس خارجی نوشابه اتفاق می افتد یعنی در سطح نوشابه و دیواره های بطری یا دور نی . به زبان ساده این سطوح و به خصوص نا همواری های موجود روی آنها یا هر نوع ناهمگنی موجود در محیط نقش جایگاههای تجمع یا مکانهایی برای به هم پیوستن مولکولها و تشکیل حباب را بازی می کنند.به عبارت عامیانه یعنی مولکولها برای ایجاد حباب دنبال بهانه می گردند و این بهانه را در این سطوح پیدا می کنند. در این وضعیت ریختن نمک در نوشابه باعث خروج سریع تر گاز از محلول می شود. زیرا سطح بیشتری برای تشکیل حباب در اختیار مولکولها قرار می گیرد ( سطح جانبی بلورهای نمک ) . چیزی مانند تبلور ( = بلور شدن ) شکر پس از قرار دادن بلور یا نخ در محلول فوق اشباع آن.بنابراین چنین اتفاقی اصلا شیمیایی نیست. هیچ واکنشی هم صورت نمی گیرد و تقریبا هر ماده ای از نمک و شکر گرفته تا شن و ماسه که بتوانند نوعی ناهمگنی در محیط نوشابه ایجاد کند یا سطح آزاد در اختیار آن قرار دهد ( یا به طور خلاصه بهانه دست مولکولها بدهد ! ) میتواند این کار را بکند . این اتفاق را حتما در هنگام وارد کردن نی در نوشابه دیده اید. تنها مزیت نمک با شکر این است که به دلیل داشتن دانه های ریز سطح جانبی نسبی بیشتری در مقایسه با مواد درشت تر دارند. 
  •  آیا می دانستید که …

    –  برم و جیوه تنها عنصرهای مایع در دمای اتاق هستند . البته شما می توانید گالیم را نیز در گرمای کف دستتان ذوب کنید .

    – برخلاف سایر مواد ، آب در هنگام انجماد ، منبسط می شود . حجم یک قطعه یخ حدودا 9 درصد بیش تر از حجم آب هم جرم آن است .

    – اگر شما یک مشت نمک را به درون یک لیوان پر از آب بریزید ، سطح آب پایین تر خواهد رفت به جای آن که سرریز شود .

    – یک عنصر خالص می تواند در شکل های مختلفی وجود داشته باشد . مثلا الماس و گرافیت ، دگرشکل ( آلوتروپ ) های کربن هستند .

    –   تنها حرفی که در جدول تناوبی عنصرها وجود ندارد ، حرف J است .

    –  رعد و برق اوزون تولید می کند .

    –  نادرترین عنصر طبیعی موجود در پوسته ی زمین استاتین است .  به نظر می رسد در کل پوسته ی زمین فقط 28 گرم از این عنصر وجود دارد .

    –  هیدروفلوئوریک اسید ، اسیدی ضعیف است . اما می تواند شیشه را در خود حل کند .

    –  تقریبا 20 درصد اکسیژن موجود در هواکره به وسیله ی جنگل انبوه آمازون تولید شده است .

    –  نیش زنبور عسل اسیدی است ، اما نیش زنبور بی عسل ، قلیایی است .

    –  تندی فلفل قرمز به علت وجود مولکول کاپسایسین در آن است . علیرغم اینکه این مولکول برای پستانداران ( مثل انسان ) سوزش آور است ، پرندگان به دلیل نداشتن حسگر مربوط به آن ، احساس سوزش ، نمی کنند .

    –  نوشیدن بیش از اندازه ی آب ، باعث بیماری و حتی مرگ می شود .

    –  بعضی از روژ لب ها دارای مقداری سرب استات به عنوان شیرین کننده هستند . ( این ماده سمی است )

    –  لیمو در مقایسه با توت فرنگی هم وزنش ، قند بیشتری دارد .

    –  اگر شما محلول آب نمک یا آب دریا را به آرامی منجمد کنید ، یخ خالص به دست می آورید . کوههای یخی نیز از آب خالص تشکیل یافته اند .

    –  تخم مرغ سالم در آب تمیز فرو می رود اما تخم مرغ فاسد روی سطح آب شناور می ماند .

    –  آذرخش می تواند به دمایی در حدود 30000 درجه ی سلسیوس یا 54000 درجه ی فارنهایت برسد .

    –  آتش معمولا به طرف بالا گسترش پیدا می کند تا به طرف پایین . علت این است که دما بر سرعت سوختن تاثیر می گذارد . ناحیه ی بالای آتش از ناحیه ی پایین آن داغ تر است .

    –  قورباغه ها نیازی به نوشیدن آب ندارند ، زیرا می توانند از طریق پوستشان آب جذب کنند . اما انسان ها در پوست خود پروتیین های ضد آب دارند که از هدر رفت آب جلوگیری می کند .

    –  مروارید ها ، استخوان ها و دندان ها در سرکه ( که استیک اسید ضعیف است ) حل می شوند .

    –  عمر نوار لاستیکی با نگهداری آن در یخچال افزایش می یابد .

    –  گاز اتیلن تولید شده از سیب رسیده ، باعث رسیده شدن سیب های نارس می شود .

    –  کره ی مریخ از این رو قرمز است که سطح آن با اکسید آهن ( زنگ آهن ) پوشیده شده است .

0 0 رای ها
Article Rating
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 Comments
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
تمامی حقوق این سایت محفوظ است هرگونه کپی برداری ممنوع است
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x