نانو و نانوتکنولوژی

  • نانو و نانوتکنولوژی

علم نانوتکنولوژی به مطالعه، بکارگیری مواد و علوم در ابعاد نانومتری اطلاق می­ گردد و معمولاً منظور از نانوذرات در فن آوری نانو، موادی است که حداقل دارای یک بعد در مقیاس 100-1 نانومتر هستند. نانوذرات به دلیل نسبت سطح به حجم بالا و دارا بودن 50 تا40 درصد اتم­ها در سطح خود، واکنش ­پذیری غیر معمول از خود نشان  می ­دهند و از این ­رو در مقایسه با ذرات بزرگتر از خود و مواد شیمیایی مشابه دارای خصوصیات متفاوت فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی هستند. طی سال ­های اخیر فناوری جدید نانو در ایران و کشور­های مختلف جهان وارد عرصه­ های مختلف علمی و صنعتی شده است و به دلیل خواص شگرفی که در نانو­­ مواد مشاهده شده این فناوری به سرعت رو به گسترش است، بطوری که سرمایه ­گذاری هم در بخش ­های خصوصی و هم بخش­ های دولتی در بکارگیری نانوتکنولوژی توسعه یافته و شبیه دیگر تکنولوژی ­های مدرن، نانوتکنولوژی دارای پتانسیل بالایی در جهت سودآوری برای بشر است. حوزه ­های ورود و کاربرد نانومواد در صنعت شامل خودروسازی، مصالح ساختمانی، الکترونیک، مهندسی مواد، صنایع غذایی، پزشکی، منسوجات، شیمی، وسایل آرایشی، انرژی، وسایل خانگی و ورزشی است. بیشترین نانوموادی که در صنعت تولید و به مصرف می ­رسند شامل نانوذرات نقره ، لوله­ های کربنی ، تیتانیوم اکسید­، سیلیکا، روی و طلا است.  با کاهش اندازه ذرات، واکنش پذیری اتم های سطحی به طور قابل توجهی افزایش می یابد. دلیل اصلی تغییر خواص فیزیکی و شیمیایی ذرات وقتی ابعادشان کوچک می شود در حقیقت افزایش تعداد اتم های سطحی است که تحت شرایط خاصی (تغییر عدد همارایی و تقارن محیط پیرامونی) رخ می دهد که با رفتار این ذرات در ابعاد بزرگ تر کاملاً متفاوت است.

 به طور کلی مواد در ابعاد نانو به دو دلیل این خواص منحصر به فرد را ارائه می دهند:

  1. اثرات سطحی، از طریق حضور تعداد اتم های بیشتر در سطح، انرژی آزاد در دسترس بیشتر (که باعث افزایش مساحت سطح 1و انرژی سطحی می شود) و در نهایت افزایش آهنگ واکنش شیمیای. در نتیجه می توان انتظار داشت اتم های سطحی در نانومواد بسیاری از مواد از جمله فلزات سنگین و به خصوص ترکیبات آلی قطبی را به خوبی جذب نمایند.
  2. اثرات حجمی، این اثرات ناشی از طول موج کمتر (بسامد و انرژی بیشتر،)، خواص ابرپارامغناطیسی (وقتی اندازه ذرات از اندازه ناحیه مغناطیسی در ماده کوچک تر می شود و افزایش خواص کاتالیزوری نانوذرات می باشد.

  • دسته بندی نانوذرات در سیستم های جداسازیبطور کلی نانوذرات با توجه به کاربردشان در جداسازی دسته بندی می شوند؛ این دسته بندی شامل نانو ذرات اکسید فلزی ، نانو ذرات مغناطیسی، نانو ساختارهای ترکیبی، نانو مواد کربنی شامل نانو لوله های کربنی ، نانو ذرات کربنی ، نانو ورقهای کربنی و نانو مواد سیلیکونی شامل نانو لوله های سیلیکونی،  نانو ذرات سیلیکونی و نانو ورقه های سیلیکونی هستند. از دیگر نانو موادی که به عنوان جاذب استفاده می شوند می توان به نانو فیبرها ،  نانو رس ها ، نانو مواد پایه پلیمری و آئروژل و زیروژل ها اشاره نمود.

 

0 0 رای ها
Article Rating
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 Comments
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
تمامی حقوق این سایت محفوظ است هرگونه کپی برداری ممنوع است
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x