هضم اسیدی

  • روش هضم اسیدی تیشر:

هضم نمونه ­های خا به روش تیشر در 5 گام صورت می گیرد:

گام اول) گام  Exchangable یا تبادلی است MgCl2 یک مولار به نمونه اضافه می شود که Mg جایگزین فلزات می گردد و باعث می شود که فلزات در آب حل گردند

گام دوم) گام Carbonatic یا کربناته است که در این مرحله کمی pH را با بافر  NaOAC (سدیم استات) و HOAC (محلول یک مولار استیک اسید) اسیدی می شود و باعث می شود که فلزاتی که به فرم کربناته است آزاد شود.

گام سوم) در این مرحله اکسید آهن و منگنز آزاد می شود این مرحله به کمک آمونیوم هیدروکسید (NH4OH) و هیدروکلراید (HClO4) در اسید استیک 25% (HOAC) انجام می شود.

گام چهارم) فرم آلی و سولفیدها است. این مرحله به کمک آب اکسیژنه (H2O2)، اسید نیتریک (HNO3) و NH4OAC انجام می شود.

گام پنجم) در این مرحله فرم­های خاصی از فلزات که براحتی در دسترس قرار نمی گیرند آزاد می شود که معمولا فلزات در این مرحله با فرم های سیلیکاته باند شده اند.این مرحله با اسیدهای HF، HNO3 و HCLO4 صورت می گیرد که در این مرحله هضم کامل نمونه انجام می شود.

  • انواع اسیدها:

1- هیدروکلروریدریک اسید (HCl): نقطه جوش آن  110- درجه سانتیگراد است. برای ترکیبات آلی کاربرد ندارد، یعنی اگر بار آلی نمونه بالا باشد مثل نمونه گیاه یا رسوبی که TOC بالا دارد و بیشتر برای نمک های کربتانه، فسفاته و برخی ترکیبات اکسیدها و سولفیدها کاربرد دارد.

2- سولفوریک اسید (H2SO4): نقطه جوش آن  338- درجه سانتیگراد است. برای آزاد کردن ترکیبات فرار مناسب است همچنین اکسید کننده خوبی برای کانی ها، فلزات و آلیاژهای اکسیدی و هیدروکسیدی است معمولا در ترکیب با H2NO3 استفاده می کنند. هنگام کار با این اسید نباید از ظرف PTFE استفاده کرد زیرا نقطه جوش PTFE حدود 227 درجه سانتیگراد بوده و در دمای 260 درجه سانتیگراد شکل آن تغییر می کند.

3- اسید نیتریک (HNO3): نقطه جوش  122- درجه سانتیگراد است. کاربرد زیادی دارد به ویژه در مرحله اول زیرا تمامی نمک های کربناته در آب محلول هستند. هنگام استفاده از این اسید حتما باید زیر هود کار شود زیرا باعث تولید بخار قهوه­ای رنگی به نام N2O می شود که بسیارخطرناک است.

4- پرکلریک اسید (HCLO4): اکسنده فوق العاده قوی نقطه جوش 203- درجه سانتیگراد است. در دمای بالا حالت fume دارد، بخار شده و دود می کند. ترکیبات آلی را بشدت تخریب میکند. این اسید حالت انفجاری دارد و نمک پرکلرات تولیذ می کند. حتما باید دقت شود که هنگام هضم، ظرف نمونه خشک نشود زیرا نمک های پرکلرات تولید شده حالت انفجاری پیدا می کنند و به بیرون می پاشند.

5- هیدروفلوریک اسید (HF): نقطه جوش  112- درجه سانتیگراد است. جهت هضم ترکیبات سیلیکاته مناسب است. باید به این نکته اشاره کرد که اگر این اسید روی پوست ریخته شود باید با یک ژل مخصوص (Calcium gluconate) روی محل زخم قرار داده شود و سپس به بیمارستان منتقل گردد.

6- Aqua regia: نسبت 1:3 حجمی/حجمی اسید HNO3 و HCl است. با ای مخلوط یک حد واسط NOCl تولید می شود که خیلی فعال است و می تواند خیلی از ترکیبات را در خود حل کند. درصورتی که بخوایم مقدار کل فلزات را در نمونه سنجش کنیم از این روش استفاده می شود.

0 0 رای ها
Article Rating
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 Comments
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
تمامی حقوق این سایت محفوظ است هرگونه کپی برداری ممنوع است
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x